Masina de Inlocuire in Caz de Accident: Sprijinul Tau Gratuit in Timpul Reparatiilor Auto.

Ai fost vreodata implicat intr-un accident rutier in care nu ai fost vinovat? Stresul si inconvenientele care urmeaza pot fi coplesitoare, mai ales cand vine vorba de repararea vehiculului. In astfel de situatii, accesul la o masina de inlocuire gratuita poate fi un adevarat sprijin. Acest serviciu este acoperit integral de asigurarea obligatorie RCA a persoanei responsabile de accident si este disponibil oriunde in Romania, fara restrictii de kilometri.

Conform celor mai recente reglementari stabilite in Norma 18/2022, daca vehiculul tau a fost avariat, dar nu este considerat o pierdere totala, ai dreptul la o masina de inlocuire in timpul cat vehiculul tau este in service. Iata in ce situatii se aplica acest serviciu:

Vei primi o masina de inlocuire incepand din momentul in care raportezi avaria si pana cand asiguratorul evalueaza gradul de deteriorare, cu conditia ca vehiculul tau sa nu mai poata fi utilizat.
Perioada necesara pentru a duce vehiculul la service este acoperita si nu ar trebui sa depaseasca trei zile lucratoare de la evaluarea daunelor.
De asemenea, este acoperita durata efectiva a reparatiei vehiculului tau intr-un service auto autorizat, de la data depunerii documentelor necesare pana la finalizarea reparatiei.
Pentru a beneficia de acest serviciu, polita de asigurare RCA obligatorie a persoanei vinovate trebuie sa fie activa dupa data de 8 septembrie 2022, cand a intrat in vigoare noua regula.

Ce Trebuie Sa Stii Despre Masina de Inlocuire:

Intrebari Frecvente despre masina de inlocuire:

Ce documente sunt necesare pentru obtinerea masinii de inlocuire de la Promotor Rent a Car?

  • Dovada de notificare a avariei, constatare amiabila sau proces-verbal de la politie.
  • Raport de intrare/iesire de la service.
  • Copii ale certificatului de inmatriculare, cartii de identitate si permisului de conducere.

Trebuie sa platesc pentru masina de inlocuire? Nu, nu exista costuri pentru tine. Cheltuielile sunt suportate de asiguratorul persoanei vinovate.
Cat timp pot folosi masina de inlocuire? In functie de situatie, de la momentul raportarii daunei pana la finalizarea reparatiilor sau pana cand primesti o oferta de compensare in cazul unei pierderi totale.
Ce se intampla daca avariez masina de inlocuire? Trebuie sa raportezi incidentul si sa obtii documentele necesare pentru reparatie.
Exista restrictii legate de service-ul unde sa repar masina? Nu, ai libertatea de a alege service-ul pe care-l doresti.
Ce tip de masina voi primi? O masina dintr-o clasa similara cu a ta, parte a unei flote diverse si moderne.
Este important locul unde are asigurarea RCA vinovatul? Nu, atata timp cat polita RCA este emisa de o companie autorizata in Romania.
Cand pot primi masina de inlocuire? Imediat ce poti prezenta toate documentele necesare.
Reglementari Legale:

Dreptul la o masina de inlocuire este stipulat in Norma nr. 20/2017, Articolul 25, modificat de Norma 18/2022, care detaliaza compensatia pentru lipsa de folosinta a vehiculului avariat, inclusiv inlocuirea temporara a acestuia.

Articolul 25

Lipsa de Folosinta

Compensatiile cuvenite persoanelor prejudiciate ca urmare a lipsei de folosinta a vehiculului avariat, inclusiv inlocuirea temporara cu un vehicul dintr-o clasa similara sau inferioara celui avariat, inchiriat de la entitati autorizate in acest scop, se stabilesc pe baza documentelor justificative care atesta prejudiciul suferit ca urmare a imposibilitatii de a utiliza vehiculul avariat.

Perioada pentru care se acorda compensatii ca urmare a lipsei de folosinta a vehiculului avariat, inclusiv inlocuirea temporara cu un vehicul dintr-o clasa similara sau inferioara celui avariat, inchiriat de la entitati autorizate in acest scop, este perioada in care proprietarul poate sa procedeze la repararea acestuia atunci cand vehiculul nu mai poate fi utilizat din punct de vedere tehnic, conform paragrafelor (3)-(6).

In cazul vehiculelor avariate pentru care utilizarea nu mai este posibila din punct de vedere tehnic si care cad in categoria pierderilor totale economice si nu mai pot fi reparate, perioada pentru care se acorda compensatii ca urmare a lipsei de folosinta a vehiculului avariat, inclusiv inlocuirea temporara cu un vehicul dintr-o clasa similara sau inferioara celui avariat, inchiriat de la entitati autorizate in acest scop, este perioada cuprinsa intre data notificarii avariei si data la care asiguratorul RCA prezinta o oferta de compensare.

Perioada cuprinsa intre data notificarii avariei si data la care asiguratorul RCA evalueaza dauna poate fi invocata de catre persoana prejudiciata doar daca permite asiguratorului RCA accesul la bunul avariat si asigura conditiile necesare pentru evaluarea daunelor.

Perioada mentionata in paragraful (3) se prelungeste corespunzator cu perioada in care vehiculul nu poate fi adus pentru reparatii atunci cand asiguratorul RCA efectueaza investigatii suplimentare.

78 vizualizari

Leave a comment